Venetianska masker

Köp Venetianska masker på nätet. ✅ Snabb leverans och stort sortiment. ✅ Venetianska masker billigt online.

Du kanske tror att maskerader är ett modernt påfund men så är det inte alls. Tvärtom är maskerad en gammal form av fest och folk har maskerat sig i hundratals, ja till och med i tusentals år. Vi vet ju, till exempel att vi i Sverige för flera hundra år sedan haft kungar som varit mycket intresserade av maskerad, och en av dem blev till och med mördad under en maskeradbal. Men inte ens då var maskeraden ny. Sedan att klä ut sig och bära mask har en betydligt längre historia än så.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Masker för maskeradbal eller karneval

Ursprungligen var inte masken något man bar för nöjes skull. Från början använde man masker som ett sorts skydd mot onda makter och andar. Om man gömde sig bakom en mask kunde det onda inte känna igen en och därmed heller inte göra en ont. Med masker och förklädnader räknade man också med att man kunde skrämma undan andarna och andra onda makter så att de inte skulle ge sig på och skada en. Man har hittat sådana masker som är flera tusen år gamla, och de har hittats på många olika platser runtom i världen. Man använde sig alltså av masker som skydd överallt runt vår jord. Idag används masker också oavsett var på klotet man befinner sig, men idag används de i de flesta fall för nöjes skull.

Maskeradbal i Venedig

De tidigaste maskeraderna för nöjes skull som man har belägg för anordnades redan under 1300-talet. Några av de mest kända av dessa maskerader anordnades i Venedig, och det skedde under stadens storhetstid som inföll just under 1300-talet. Under dessa maskerader var alla invånare i staden likvärdiga, och det spelade alltså ingen roll om man var rik eller fattig, hög eller låg. Från Italien spred sig sedan dessa maskerade festligheter till Frankrike, och sedan till de andra europeiska hoven.

Den speciella seden att göra alla till jämlikar gjorde att man skapade en speciell typ av masker i Venedig. Maskerna man använde sig av vid dessa tidiga maskerader var en symbol för frihet. De var till för att bli av med sociala regler och dölja den maskerade personens identitet och sociala status.

Venetiansk mask

De venetianska maskerna skiljer sig därför en del från de vanliga maskeradmasker vi ser på karnevaler och fester runtom i världen. Här handlar det inte om att visa fram ett skönhetsideal, utan det viktigaste är att dölja social status och identitet. Det finns några olika typer av venetianska masker som bars av olika grupper eller av olika skäl.

Huvudtyperna av venetianska masker är:

  • Bauta – Bautamasken är den absolut vanligaste venetianska masken. Denna mask är mycket lämplig när man vill dölja sin identitet eller sin status. Denna typ av mask bars av alla samhällsklasser, både hög och låg. Med en bautamask kunde klostrets män och kvinnor beblanda sig med folket och man kunde sätta sig utanför de konventioner som fanns om hur en kyrkans man, eller kvinna, borde uppföra sig. Masken har en spetsig, utåtriktad haka som gör det möjligt för bäraren att både äta och dricka utan att avslöja sin identitet. Till denna mask bar man ofta en svart, vid cape eller kappa och en svart trekantig hatt (tricorno). Ofta hade man också en stor svart sjal med spetsar som täckte huvudet, ner över halsen och axlarna. Mötte man en bautamask hälsade man alltid eftersom man inte kunde veta vem som fanns där bakom.
  • Moretta – Morettamasken är en av de äldsta traditionella venetianska maskerna. Masken är rund, och är i mjuk och fin sammet som förhöjer kvinnans ansikte. För detta var en kvinnomask som bars av venetianska kvinnor året om. Masken har faktiskt franskt ursprung men blev snabbt mycket populär i Venedig. Detta är en så kallad stum mask. Masken har ingen mun, och den bärs genom att man har en liten knagg mellan tänderna. Därför hade kvinnan ofta en tjänsteflicka med sig som kunde tala för henne när det behövdes.
  • Medico della Peste – Detta är en modern venetiansk karnevalsmask och kanske den typ av mask som de flesta förknippar med de venetianska maskerna. Masken har en lång näbb och ögon av glas. Den har en alldeles unik historia som också är förklaringen till varför den är utformad som den är. Orsaken till att masken skapades var en farsot, kallad Svarta Döden, som härjade i Venedig under flera århundraden. Masken är egentligen ingen maskeradmask utan en mask som bars av lokala pestläkare. Den långa näbben fylldes med örter och kryddor för att rena den luft som läkaren utsattes för när han besökte sjuka människor. För att skydda sig mot blickar från den sjuke utrustades masken med glasögon av färgat kristallglas. Till masken bar läkaren ofta en lång kappa som var vaxad på utsidan och långa stövlar. Han hade också en hatt med breda brätten som talade om att han var pestdoktor.
  • Gnaga – Gnaga är en kattmask som ofta användes av unga pojkar i Venedig. De bar masken både för att dölja och framhäva sin homosexuella läggning. Till masken bar man ordinära kvinnokläder. Man hade också en vit huvudbonad för att dölja håret.


Att bära mask på en maskerad

Om du ska på maskerad eller annan kostymfest och vill bära en venetiansk mask har du mycket att välja på. Dels finns det många varianter av de gamla traditionella maskerna, men också en hel del nyare venetianska masker, som naturligtvis hämtat inspiration från de gamla maskerna i Venedig.

Du kan köpa venetianska masker i de flesta butiker som säljer maskeradkläder och tillbehör, men utbudet är inte alltid så stort i de enskilda butikerna. Vill du ha ett riktigt stort utbud att välja ur rekommenderar vi att du tittar på masker här på internet. Här finns det största och mest varierade utbudet, och det är också oftast här du hittar masker till de bästa priserna. Att handla masker på nätet innebär att du kan handla helt på dina egna villkor. Du shoppar när du vill och du kan ta hur lång tid du vill på att välja. Du behöver aldrig känna dig stressad att ta ett beslut som du sen kanske ångrar.

Recension:
Venetianska masker
Betygsatt av: Smallstep.se
Betyg: 4,6