När man arbetar inom vården ställs stora krav på kläderna. Dels behöver man många ombyten för att kunna byta kläder ofta, men sedan finns det också krav på att kläderna ska vara bra ur hygiensynpunkt. Naturligtvis är det också viktigt att kläderna är bekväma och enkla att röra sig i. Vilken typ av vårdkläder man behöver beror på vilken del av vården man arbetar inom och vilken yrkesroll man har. Det kan också skilja sig en del beroende på om man är anställd inom landstinget eller om man arbetar privat med vård. Viktigt oavsett vilken typ av vårdyrke man har är dock att kläderna man köper är av god kvalitet och att de håller många tvättar utan att bli förstörda.
Vårdkläder på nätet
Större utbud än man kan tro
När man tänker på vårdkläder kanske man inte tänker sig att utbudet ska vara speciellt stort. Många ser nog framför sig de byxor och skjortor som brukar bäras av vårdpersonal som vi möter inom landstinget, ofta i ljusblått eller vitt. Sanningen är dock att det finns ett stort och brett utbud av alternativa vårdkläder, både när det gäller modell och färger.
Flera av de större leverantörerna som tillhandahåller vårdkläder erbjuder hundratals plagg av god kvalitet. Det går att beställa allt från unisexbyxor till t-shirts, tunikor och jackor som passar bra att användas inom vårdyrket. Det finns också möjlighet att välja en skjortklänning med krage för den som vill och även andra typer av klänningar finns att beställa. När det gäller färger finns också en rad olika möjligheter. Flera olika nyanser av blått förekommer bland de vanligaste färgerna på vårdkläder, liksom vitt och beige. Det finns dock även andra alternativ, exempelvis grön och lila. Naturligtvis går det också att hitta bekväma och lämpliga skor som är bra att gå i även om man står och går under en hel arbetsdag. Det är extra viktigt att ha bra och bekväma skor när man arbetar i ett yrke där man befinner sig på stående fot stora delar av dagen och därför är det klokt att välja skor som är speciellt framtagna för vården.
Vem köper kläderna
Vem är det då som står för inköpet av vårdkläder och som betalar det hela? Det beror naturligtvis också på vart man är anställd eller om man rentav driver egen klinik inom vårdgenren. Om du arbetar inom landstinget är det troligtvis arbetsplatsen som både beställer kläderna och betalar dem. Om du däremot driver egen klinik är detta något du själv tar hand om, troligtvis då för både dig och dina anställda. Du har då större frihet när det gäller val av vilka modeller du önskar på de plagg ni köper in till företaget och kan helt påverka vilken stil ni vill ha. Vilken typ av vårdkläder som är lämpliga beror naturligtvis på vilken typ av verksamhet ni har och vilken typ av vård ni erbjuder. Det behövs av naturliga skäl andra kläder om man arbetar med kirurgi jämfört med om man arbetar inom exempelvis estetisk verksamhet där huvudfokus är exempelvis fillers. Lämpliga och snygga vårdkläder för alla vårdgenrer finns att hitta och priset blir ofta lägre när man beställer många plagg vid samma tillfälle. Det finns också företag som tillämpar prisgaranti, vilket innebär att de matchar beloppet om du hittar kläderna till ett lägre pris någon annanstans. Det kan vara bra att tänka på om du ansvarar för den här typen av inköp.
Varför behöver man speciella kläder i vården
I många yrken behöver man särskilda kläder på jobbet, och vården är en av dessa branscher. Men varför är det så? Varför kan man inte helt enkelt använda sina vanliga kläder när man arbetar inom vården? Det handlar förstås allra främst om hygienen. Om du använder dina vanliga kläder finns det stor risk att du bär med dig bakterier från annan miljö som sedan kommer in på klinikens eller sjukhusets område, vilket naturligtvis inte vore bra när du kommer i kontakt med patienter. Det är otroligt viktigt att hålla hygienen på en så hög nivå som möjligt både när det gäller kläder, hår, naglar och annat. Detta beror naturligtvis på att sjukhusmiljön ska vara så fri från bakterier och annat skadligt som möjligt. Många patienter är infektionskänsliga vilket gör det extra viktigt att man håller hårt på dessa krav.
En annan anledning är att kläderna som används ska vara bekväma och enkla att röra sig i. De ska dessutom uppfylla alla praktiska krav. En fördel är naturligtvis också att alla som besöker lokalerna kan se vilka som arbetar som vårdpersonal för att enkelt kunna vända sig till rätt person för att få hjälp, vilket skulle vara svårt eller helt enkelt omöjligt om alla bar privata kläder.
När du ska öppna eget
Om du står i startgroparna och ska starta eget inom vården finns det en hel del saker att tänka på. Att köpa in vårdkläder till dig själv och till övrig personal är naturligtvis en av dessa punkter men det finns också andra saker att tänka på. Naturligtvis behöver du se till att ha en bra lokal och rätt utrustning innan du slår upp dörrarna för verksamheten. Viktigt att tänka på är också att du behöver ett journalsystem redan från början. En fördel kan vara att ha ett journalsystem där du även kan hantera bokningar och kassa, för att slippa införskaffa separata program för bokning och ekonomi. Detta är dock inget måste, det går utmärkt att även ha separata program för detta, eller om du så vill, att hantera bokningarna manuellt i en kalender. Beroende på vilken typ av vård du kommer att bedriva kan du även behöva beställa hem en del produkter, vissa typer av läkemedel och annan utrustning. Det är viktigt att du är ute i god tid och gör en lista över allt som behöver ordnas, då slipper det bli någon stress när det närmar sig öppningsdags. När det gäller inköp av vårdkläder och utrustning bör du även jämföra olika företag för att se vart du kan hitta de bästa produkterna och de mest förmånliga priserna.