Tomtedräkter

En tomtedräkt behöver man kanske för det egna julfirandet med familjen, och även om man ska hoppa in och assistera som tomte om vänner och bekanta frågar. Tomtedräkter finns i en rad olika modeller, och även om huvuddragen är desamma på de flesta dräkter så kan det skilja en hel del när det kommer till det estetiska. Vissa tomtedräkter ser nästan otäcka ut, medan andra verkligen påminner om den väna och snälla tomte som de flesta vant sig vid att se i olika filmer.

Tomtedräkt på maskeraden

Att en tomtedräkt är användbar på julafton och några dagar runt den dagen är ganska givet och inget som behöver diskuteras. Frågan är om det finns några andra tillfällen då tomtedräkter kan komma till användning? Svaret är faktiskt ja. En dräkt av den här typen kan vara perfekt att plocka fram när det är dags för maskerad. På så sätt är det en väldigt bra dräkt att ha hemma, eftersom den både används vid jul och även kan plockas fram till maskeraden. Det gör att man slipper köpa en ny dräkt enbart för användning vid en maskerad eller temafest. Det kan ju kännas en aning onödigt att köpa en dräkt som annars bara kommer att användas vid ett enda tillfälle, som kanske ändå kostar relativt mycket.

Väljer man å andra sidan att ha en tomtedräkt på sig på maskeraden kan man själv välja hur utklädd man faktiskt vill vara. Om man vill vara näst intill omöjlig att känna igen kan man köra den kompletta utstyrseln med dräkt, mask och skägg, medan man kan köra en lite enklare variant utan mask om man ändå vill att de andra festdeltagarna ska kunna se vem de pratar med. Det är möjligt att man kommer möta andra tomtar på maskeraden, då även andra kan ha kommit på det smarta draget att använda utstyrseln som ändå finns hemma i garderoben, men det gör absolut ingenting.

Så sminkar du dig till tomte eller tomtemor

Rätt tid att köpa tomtedräkt

När är då rätt tid att köpa en dräkt av den här typen? Det finns egentligen inget rätt och fel så länge man ser till att dräkten finns på plats innan julen kommer. Om man vill ha ett så bra pris som möjligt finns dock några tillfällen som är bättre än andra. Då kan det vara bra att passa på att fynda direkt efter nyår, när julsakerna reas ut, vilket brukar ske både i fysiska butiker och på nätet. Då brukar det gå att få ett riktigt bra pris på allt som har med julen att göra, exempelvis tomtedräkter. I vissa butiker sänks priset med så mycket som 70 % på alla julrelaterade produkter när storhelgerna tagit slut. Det är med andra ord läge för rejäla fynd.

En annan tidpunkt då det kan vara fördelaktigt att införskaffa tomtemunderingen är i veckan runt Halloween. Numera deltar många butik, både på webben och ute i städerna, i olika kampanjer under denna vecka och veckorna runt detta datum. Black Friday är ett exempel på en sådan dag, då priserna sänks drastiskt i mängder av butiker. Om man inte redan har köpt sin tomtekostym på mellandagsrean kan det vara en riktigt bra idé att passa på under Black Friday.

Möjligt att fynda begagnat

Naturligtvis är det inget tvång att köpa en ny tomtedräkt, det går givetvis alldeles utmärkt att köpa en begagnad dräkt för den som vill. Vanligtvis blir inte en dräkt av den här typen sliten eftersom den används både sällan och väldigt korta perioder åt gången, och därför är det här en produkt som med fördel kan köpas begagnad.

Att hitta en begagnad tomtekostym är inga problem. Det finns vanligtvis gott om sådana på stora och välbekanta sidor som Blocket och Tradera. Priserna varierar naturligtvis men det går att hitta riktigt billiga dräkter om man tar sig tid att leta runt. På auktionssidor går det att lägga bud, och har man då tur och inte så många andra hittar auktionen kan man köpa produkten till ett riktigt lågt pris.

Så gör du en egen billig tomtedräkt till maskeraden:

Om det skulle vara så att man köper en tomtedräkt som sedan inte passar eller som man inte längre tycker sig behöva, så går det givetvis även bra att sälja den vidare via någon av de sidor som redan nämnts. Även om man vanligtvis inte får tillbaka hela beloppet som man har lagt ut vid inköp så får man åtminstone tillbaka en del, som man sedan kan använda om man vill köpa in en ny dräkt.

Olika storlekar

Naturligtvis finns tomtedräkter i olika storlekar. Det finns dräkter för riktigt små barn, för äldre barn, för ungdomar och för vuxna människor oavsett kön och storlek. Det gör att i stort sett alla som vill ha en tomtekostym kan hitta en passande sådan. När det gäller mask och skägg är det ofta onesize som gäller, det vill säga samma storlek för alla, även om det kan finnas en onesize för barn och en annan för vuxna. Vill man enbart ha en mask, tomteluva och ett skägg så kan man naturligtvis beställa enbart detta och vill man istället ha en dräkt men ingen mask och inget skägg så går naturligtvis det också att ordna. Det kan vara en bra idé att titta vad som ingår i paketet innan man beställer, eftersom det kan skilja från en butik till en annan, och även från en produkt till en annan. Hos vissa butiker köper man en komplett tomteutstyrsel där både dräkt och mask samt skägg ingår, medan man i andra butiker köper dräkten för sig och resterande tillbehör för sig. Det är därför även bra att titta på helhetspriset, för att se vad som lönar sig mest.