Säkerhetstips: Vad du bör tänka på när du köper barnleksaker

Vad du bör tänka på när du köper barnleksaker

Att välja rätt leksak till ditt barn kan vara lika mycket en lek för dig som för barnet. Men samtidigt är det en seriös angelägenhet. Leksaker ska inte bara vara roliga, utan framför allt säkra. Här är några viktiga tips att tänka på när du köper leksaker till ditt barn.

Välja ålderslämpliga leksaker

Alla leksaker har rekommenderade åldersmärkningar. Dessa märkningar har inte satts som en indikation på hur avancerade eller utmanande leksakerna är, istället har de att göra med barnets säkerhet. Småbitar som kan sättas i munnen och saker som kan fastna på fingrar eller runt halsen gör leksaker olämpliga för små barn. Kontrollera märkningen och se till att leksaken inte har delar som lätt kan lossas.

Försäkra dig om att leksaken är giftfri

Många leksaker (särskilt de tillverkade utomlands) kan innehålla material eller kemikalier som är farliga för barn. Var medveten om vilka material som används i leksakerna och undvik produkter som innehåller bly, ftalater eller andra skadliga ämnen. Leta efter leksaker märkta med ”giftfri” eller ”BPA-fri”, tipsar man om på sajten Kidsdeal.se

Undvik leksaker med vassa kanter

Leksaker med vassa kanter eller punkter kan vara farliga, särskilt för unga barn som kanske inte är så koordinerade. Var särskilt försiktig med leksaker tillverkade av hårt plastmaterial, som kan spricka och bli vassa. Välj mjuka, böjbara material så mycket som möjligt.

Leksaker med delar och småbitar

Leksaker som består av smådelar kan vara en kvävningsrisk för små barn. Om en leksak eller en del av leksaken är liten nog att kunna passera genom ett toalettrulle rör, det är för liten för barn under tre år. Var också försiktig med leksaker med små magnetiska bitar, som kan vara farliga om de sväljs.

Leksaker med snören, band eller kedjor

Leksaker med snören, band eller kedjor kan vara en strypningsrisk. Snören, band och kedjor på leksaker bör inte vara längre än 30 centimeter för att förhindra att de viras runt ett barns hals. Se över alla leksaker för att se till att det inte finns några långa snören och klipp av överflödigt material om det behövs.

När du väl har gjort dessa kontroller och hittat lämpliga leksaker, är det dags att spela! Men kom ihåg, ingen leksak är helt säker utan tillsyn. Se till att alltid hålla koll på ditt barn när han eller hon leker, särskilt med nya leksaker eller lekar som involverar små delar eller berör värmekällor eller vatten.