Oktoberfest kläder

Det finns en del tillfällen då man kan, eller till och med bör, klä ut sig. Som på maskerad, kostymfest och karnevaler. Men, om du vill gå på en riktig oktoberfest, oavsett om du åker till Bayern eller anordnar en själv här hemma, måste du förstås ha oktoberfestkläder. Det duger inte att komma i kostym eller finklänning om du vill ha den äkta oktoberfestkänslan, och det vill du förstås ha.

Oktoberfest kläder

Oktoberfestkläder

Ölfesten eller Oktoberfest, pågår under sexton dagar, fram till den första söndagen i oktober. Man håller till på Theresienwiese, ett område i sydvästra München. Här firades år 1810 bröllop mellan den bayerske kronprinsen Ludwig (senare Ludwig I av Bayern) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Bröllopsfesten blev starten till det som skulle bli ölfesten, och 1896 kom de första stora ölfesten till området. Platsen har för övrigt fått sitt namn efter prinsessan Therese.

Öl – ett viktigt inslag i festligheterna

Öl är förstås ett viktigt inslag i festligheterna, och man brygger till och med ett speciellt oktoberfestöl till denna fest. Detta öl är bärnstensfärgat och smakrikt och serveras i en särskild typ av enliterskannor. Det speciella oktoberfestölet får bara bryggas av lokala bryggerier i München.

Öltält känner vi ju till här i Sverige också, men knappast i den dimensionen det är fråga om på den riktiga ölfesten. Här har man tält som är så stora att det tar upp till två månader att resa dem, och som, när de väl är på plats, har plats för upp till tio tusen gäster.

Det är de lokala bryggerierna som reser tälten, och totalt är det fjorton stora och femton mindre tält. På hela området finns det totalt runt 100 000 sittplatser när festligheterna drar igång. Under den tid oktoberfesten hålls sysselsätter den totalt 12 000 personer och festen omsätter cirka nio miljarder kronor varje år.

Dessa fakta berättar att det inte handlar om en vanlig ölfest som ordnas lite här och där. I München är det en gigantisk fest som fyller ett stort område och som besöks av oerhört många människor. Världens största folkfest helt enkelt.

Vad händer på Oktoberfest?

Många reser till München för att vara med om den stora festen, men det blir också allt vanligare att man anordnar oktoberfester på andra håll i världen. Både små privata ölfester, och större tillställningar på olika pubar och restauranger. Dessa kan naturligtvis inte jämföra sig med den riktiga festen, men många av ingredienserna hittar vi också på de mindre tillställningarna. Öl, hög stämning och så förstås traditionella oktoberfestkläder. För, som sagt, på oktoberfest klär man sig inte hur som helst.

Eftersom festen hålls i München är det bayerska kläder som gäller. Och det är förstås de traditionella dräkterna dirndl och lederhosen som gäller om du ska smälta in i öltältet.
Om du blir bjuden på maskerad eller kostymfest med oktoberfesten som tema, finns det en hel massa förklädnader att välja på. Tyrolerkläder fungerar naturligtvis också här. Men på en maskerad måste man ju inte alltid föreställa en person, utan det går lika bra att klä ut sig till ölglas eller något annat som förknippas med denna glada fest.

Bayerska kläder – tyrolerdräkter

Men, även om du väljer att klä dig på mer traditionellt vis finns det massor av olika dräkter att välja på. Dirndl-klänningar finns i massor av modeller och färger. Du väljer själv om du vill ha en modell med kort kjol eller om du känner dig mer bekväm med en längre kjol. Det mest typiska i de här dräkterna är den vita blusen och snörlivet. Och så måste du förstås ha ett förkläde utanpå klänningen. När du köper en komplett oktoberfestklänning följer både snörliv och förkläde för det mesta med. Men du måste ju inte köpa en komplett dräkt för att komma till festen som en äkta bayersk öltjej. Du kan naturligtvis också sätta ihop din egen outfit genom att köpa kjol, blus och de andra delarna separat.

För den kreativa, som är god vän med symaskinen, går det till och med att sy egna oktoberfest kläder, men alla vi andra får enklast den rätta outfiten genom att köpa en komplett dräkt, eller de delar som ingår i en traditionell tyrolerdräkt.

Klädd för ölfest

Männen på ölfesten klär sig förstås i lederhosen som är typiska för den här regionen. Lederhosen är korta byxor som är gjorda av läder ( därav namnet) och de är ett traditionellt klädesplagg som fortfarande används i, bland annat, Bayern. Det finns två olika typer av lederhosen. Den ena modellen är kort, nästan som shorts, och den andra är knälång och kan närmast jämföras med de knälånga byxor som används till svenska folkdräkter. Till dessa lederhosen har man hängslen och en vit skjorta, gärna med snörning i halsen. Men en oktoberfestdräkt är inte komplett utan den typiska tyrolerhatten. Tyrolerhatten är en sporthatt som oftast är tillverkad av grön filt. Ursprungligen är hatten prydd med en vippa av vildsvinsborst, men på enklare och billigare modeller kan denna vara ersatt av fjädrar eller någon annan form av dekoration. Som namnet berättar kommer hatten från området Tyrolen.

Dräkter som lämpar sig för oktoberfest

Detta är de vanligaste och mest typiska oktoberfestkläderna. Men, om du tittar i det stora utbudet av maskeradkläder kan du hitta massor av dräkter som lämpar sig för oktoberfest. Här hittar du, bland mycket annat, lederhosen för kvinnor och tjejer, dräkter som förvandlar dig till ölglas eller ölflaska och mycket annat. Du kan givetvis också komplettera din klädsel med olika tillbehör och accessoarer för att få en genomförd utstyrsel.

Det största utbudet av oktoberkläder och andra utklädningskläder hittar du här, på nätet. Här finns ett mycket brett utbud som är tillgängligt för alla, oavsett vem du är eller var du bor. Här finns inte bara kläder till oktoberfesten utan du kan finna kläder för alla tänkbara fester och tillställningar. Har du svårt att veta hur du vill klä dig kan du kika på det enorma sortimentet här och hämta inspiration.