Halloweenmasker

Köp Halloweenmasker på nätet. ✅ Snabb leverans och stort sortiment. ✅ Halloweenmasker billigt online.
Det finns nog ingen som har undgått att traditionen med att fira Halloween nu också har kommit hit till vårt land. Det tog ett tag innan firandet slog igenom på bred front, men idag firas denna högtid över hela landet. Ett första trevande försök att etablera denna högtid i Sverige gjordes i början av 1990-talet, men det var först under årtiondets andra hälft som det slog igenom.

Det officiella datumet för Halloween är den 31 oktober, men här i vårt land verkar det inte som om man riktigt kan enas om när man ska fira. Den rätta dagen har man inte lyckats etablera och därför kan man se både Halloweenfester och barnens ” bus eller godis” utspritt under ett par veckors tid. Men, den egentliga Halloween infaller alltså den 31 oktober.

 

Gremlins Stripe Mask - One size

Gremlins Stripe Mask - One size
449 kr

LED-Mask Nightmare - One size

LED-Mask Nightmare - One size
299 kr

Ghost! Nameless Ghouls Mask - One size

Ghost! Nameless Ghouls Mask - One size
799 kr

The Nun Tillbehörskit - Standard

The Nun Tillbehörskit - Standard
299 kr

Ögonmask Superhjälte Röd - One size

Ögonmask Superhjälte Röd - One size
49 kr

El Wire Purge LED Mask - Rosa

El Wire Purge LED Mask - Rosa
199 kr

Tygmask döskalle

Tygmask döskalle
49 kr

Transparent UV Mask - One size

Transparent UV Mask - One size
29 kr

Sugar Skull Katt Ögonmask - One size

Sugar Skull Katt Ögonmask - One size
99 kr

Ögonmask Lady Godiva - One size

Ögonmask Lady Godiva - One size
99 kr

Five Nights At Freddy's Foxy Mask - One size

Five Nights At Freddy's Foxy Mask - One size
199 kr

Blodig Mask Genomskinlig - One size

Blodig Mask Genomskinlig - One size
49 kr

Anatomisk Man Mask - One size

Anatomisk Man Mask - One size
199 kr

Zombie med Blottande Hjärna Mask - One size

Zombie med Blottande Hjärna Mask - One size
199 kr

El Wire Purge LED Mask - Vit

El Wire Purge LED Mask - Vit
199 kr

Steampunk Kugghjul Halvmask - One size

Steampunk Kugghjul Halvmask - One size
69 kr

Mexikansk Day of the Dead Mask - One size

Mexikansk Day of the Dead Mask - One size
49 kr

Döskalle Mask

Döskalle Mask
49 kr
 

Bäst masker för Halloween

Många förknippar halloween med USA, och det är också därifrån traditionen med bus eller godis kommer. Men, halloween har egentligen sitt ursprung i Irland, där det firades en keltisk skördefest den 31 oktober redan före Jesu födelse. Namnet Halloween kommer från fornengelskans All Hallows Even som kan översättas till Alla Helgons Afton. Under nödåren på 1840-talet emigrerade många irländare till Amerika och med sig tog de bland annat traditionen att fira All Hallows Even.

Halloweenmask

I Amerika fanns då en annan högtid som firades den 5 november och som hade många inslag som starkt påminner om dagens Halloween-firande. Guy Fawkes Night var en högtid då man byggde dockor som man sedan brände. Andra inslag i firandet var stora eldar, fyrverkeri och tiggeri. Det var också tillåtet för barnen att busa med vuxna och bryta de sociala konventionerna under firandet av Guy Fawkes Night. Så småningom togs firandet över av olika rörelser, som Lions, Rotary och scoutrörelsen. Man ville göra firandet mer tillgängligt för alla, och man flyttade därför ut firandet på gator och torg, och anordnade Halloweenparader. Tyvärr fick detta också till följd att man fick problem med störande ungdomar och skadegörelse.

Problemen var så stora att myndigheterna ett tag försöka förbjuda Halloweenfirandet. Men, man misslyckade med att förbjuda festligheterna och istället utvecklades firandet. Under 1950-talet hade Halloween utvecklats till att bli en av de största helgerna i USA. Vid denna tid återgår Halloween till att bli barnens högtid och det var också under 50-talet man lanserade traditionen med ”bus eller godis”, eller ”trick or treat” som det heter på originalspråket.

En högtid med en mycket lång historia

Halloween är alltså en högtid med en mycket lång historia. Men, det var alltså först på 1990-talet som den kom till vårt land på allvar. Och att lanseringen gick trögt till en början kan ha sin orsak i att det var handeln som försökte pusha på. Man såg helt enkelt ytterligare en helg att tjäna pengar på. Här i Sverige har vi ju sedan länge en tradition att fira Alla Helgons Dag till minne av nära och kära som inte längre finns med bland oss.

Och när det kommersialiserade Halloweenfirandet riskerade krocka med denna helg var det många som var starkt emot den nya företeelsen. Handeln lovade då att Halloween aldrig skulle sammanfalla med Alla Helgons Dag, men eftersom ingen tycks veta när man ska fira händer det att barn tigger godis också under Allhelgonahelgen.

Men även om motståndet mot en kommersiell, amerikansk högtid var stort, och ingen tycks veta när man ska fira, har Halloween ändå lyckats etablera sig och är här för att stanna. Idag firas halloween över hela landet, både med bus eller godis och med läskiga Halloweenpartyn.

Masker för Halloweenfest

När barnen går ut och tigger godis ska de givetvis vara utklädda i högtidens anda. Man klär sig som häxa, monster, döden eller någon annan läskig figur. Och en Halloweenfest går förstås också i skräckens tecken och är nästan alltid i form av en maskerad eller kostymfest. Det spelar ingen roll om du är barn eller vuxen, har du blivit bjuden på halloweenfest gäller det att klä ut sig så att man kan sprida lite skräck bland de andra gästerna. Och det är klart att kläderna är viktiga, som till vilken maskerad som helst.Men, ska du på Halloweenparty spelar nog masken en större roll än vid andra tillfällen då du klär ut dig. För på Halloween gäller det verkligen att ingen känner igen dig, för då går ju möjligheten att skrämmas om intet. Och det finns verkligen massor av masker som passar för Halloween, oavsett om du ska på en stor fest, klä ut dig för bus eller godis, eller om du ska ha ett Halloweenparty för de närmaste vännerna. Även om temat är död och skräck finns det många olika karaktärer att klä ut sig till på Halloween. Du kan till exempel klä dig som en clown. Även om clowner i första hand är till för att roa finns det många som tycker att de är riktigt läskiga. Ja det finns till och med de som är rädda för clowner på riktigt. Och i utbudet av maskeraddräkter och masker för Halloween kan du dessutom hitta masker till verkligt läskiga clowner.

Mask på halloweenparty

Här är det inte tal om de clowner som snubblar omkring i cirkusmanegen och roar barn, utan på halloween är det de onda clownerna som visar sig. Och att de är onda kan man se direkt man tittar på dessa masker. Men, du kan naturligtvis också klä ut dig till någon annan otäck figur. Häxor är populära karaktärer att gestalta på både på halloweenparty och horrorfester. Det finns kompletta häxkostymer, men du kan också välja att sätta på dig en häxmask och sätta ihop en klädedräkt själv. Typiskt för häxor av den här typen är den höga, toppiga hatten som gärna får vara försedd med både spindelväv, spindlar och en och annan råtta.

Halloweenmasker och andra masker för utklädning hittar du i butiker som säljer maskeradkläder och tillbehör. Tyvärr är dessa butiker inte så vanliga där vi vanligtvis handlar. Men, har du svårt att hitta en butik med ett hyfsat utbud av masker rekommenderar vi att du tittar här på internet. Här finns ett mycket stort utbud av både masker och maskeradkläder där du kan hitta allt du behöver för den kompletta utstyrseln.

Recension:

Halloweenmasker
Betygsatt av: Smallstep.se ⚡
Betyg: 4,5