Halloween kostymer

Köp Halloween kostymer på nätet. ✅ Snabb leverans och stort sortiment. ✅ Halloween kostymer billigt online.
I årtionden, ja till och med århundraden, har vi klätt ut oss till maskerader och karnevaler. På många håll är det också vanligt att barnen klär ut sig till påsk, och går runt som påskkärringar och samlar in godis. Men, på senare år har det tillkommit en högtid som på kort tid intagit platsen som den största utklädningshelgen, nämligen Halloween.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Halloween kostymer

Halloween kostymer

Det tog några år innan Halloween slog igenom i vårt land, men idag firas denna högtid över hela landet. Redan i början av 1990-talet gjorde man några trevande försök att introducera Halloween här, men det var först under senare delen av 90-talet som det började slå igenom. Många var emot att införa en ny högtid eftersom vi ju redan firar Alla Helgons Dag till minne av våra nära och kära som inte längre finns bland oss. Köpmännen, som ju var de som drev på införandet, lovade att halloween och Alla Helgons Dag inte skulle sammanfalla och kanske är det anledning till att ingen verkar veta riktigt när man ska fira.

I Sverige kan vi därför se både barnens ”bus eller godis” och Halloweenfester utspridda över en lång period på flera veckor. Halloween har dock ett fast datum, och den rätta dagen att fira är den 31 oktober.

De flesta ser nog halloween som en amerikansk företeelse, men traditionen kommer urprungligen från Irland. Där firade man en keltisk skördefest just den 31 oktober, redan före Jesu födelse. Till och namnet Halloween är brittiskt och kommer från fornengelskans All Hallows Even, som i översättning blir Alla Helgons Afton.

På 1840-talet, när det var nödår i Irland emigrerade många irländare till Amerika och de tog naturligtvis med sig sin tradition att fira All Hallows Even.

Guy Fawkes Night

Men, dagens Halloween bygger inte enbart på den irländska skördefesten. I Amerika fanns nämligen, då irländarna kom, en annan högtid som inföll den 5 november. Denna fest, som heter Guy Fawkes Night, hade många inslag som påminner om dagens Halloween. På Guy Fawkes Night byggde man dockor som man sedan brände, och stora eldar, fyrverkeri och tiggeri var andra inslag i festligheterna. Under firandet var det också tillåtet för barn att busa med de vuxna och bryta de sociala konventionerna.

Så småningom togs festligheterna över av olika organisationer och firandet flyttades ut på gator och torg för att alla skulle kunna vara med. Man anordnade Halloweenparader där man klädde ut sig. tyvärr medförde det mer offentliga firandet att man fick problem med stökiga ungdomar, och det gick till och med så långt att myndigheterna under en tid försökte förbjuda firandet.

Detta lyckades man förstås inte med utan, tvärtom, utvecklades firandet allt mer. På 1950-talet hade Halloween utvecklats till att bli en av de största helgerna i USA, och vid denna tid återgår det också till att bli barnens högtid. Det var under denna period som traditionen med ”trick or treat” eller ”bus eller godis” som det heter på svenska, utvecklades.

Halloween

Halloween är, med andra ord, en högtid med en mycket lång, och lite brokig historia. Den har sina rötter både i den urgamla keltiska skördefesten och det amerikanska Guy Fawkes Night-firandet. Sedan mitten av förra seklet har Halloween firats på det sätt som görs idag i både USA och Storbritannien. Men, här hemma var det alltså först på 1990-talet som man lyckades väcka folkets intresse för denna högtid.

Det gick trögt i starten, men idag finns det nog ingen som tvivlar på att Halloween har kommit för att stanna. Trots att motståndet mot en amerikansk, kommersiell högtid var stort, och att ingen tycks veta när man egentligen ska fira, så har denna spännande högtid fått ett rejält fäste i samhället.

Detta är ju en mycket speciell högtid, det finns ju inte många andra tillfällen då det är tillåtet att vara riktigt läskig och skrämma så många man bara kan. Och på Halloween finns det många tillfällen att förvandla sig till en häxa, liemannen, ett skelett eller någon annan läskig figur. Naturligtvis ska barnen så läskiga ut när de är ute och tigger godis. Men halloween, och veckorna runt, är fulla av fester av alla slag. Små privata halloweenfester, maskerader, skolfester och stora halloweenparader med efterföljande fest. Ja, det finns helt enkelt tusen och en anledning att skaffa sig bra halloweenkläder så att man är redo.

Halloweenfest

En Halloweenfest går ju i skräckens tecken, och det är förstås obligatoriskt att komma utklädd. Detta gäller oavsett om du är vuxen eller barn. Har du fått en inbjudan till en Halloweenfest förutsätts det att du klär ut dig så att du kan sprida skräck bland de andra gästerna. Kläderna är ju alltid viktiga på maskerader, men till Halloween är det extra viktigt att ingen känner igen dig. Så om du inte har en heltäckande dräkt kan det vara klokt att sätta på sig en mask.

Det kan ju vara lite svårt att skrämmas om man känner igen dig direkt. För den som gillar maskerader och kostymfester är nog Halloween den absoluta höjdpunkten. Här får man ett tema som de flesta gillar, och ett tema som innehåller oändliga valmöjligheter. Det finns så många olika figurer att klä ut sig till, och det finns också ett mycket stort utbud av tillbehör och accessoarer som du kan använda för att göra kostymen komplett.

Skapa en unik och personlig outfit

Med tillbehören kan du också skapa en unik och personlig outfit även om du använder dig av en komplett och färdig Halloweenkostym. Häxor, trollkarlar och skelett är kanske det vi vanligen väljer, och de är ju alla läskiga så det förslår. Men, just när det gäller Halloween finns det stora möjligheter att klä sig unikt och detta är verkligen tillfället att få utlopp för sin fantasi. Du kan utgå från en färdig förklädnad om du vill, eller kanske skapa en helt egen dräkt av gamla avlagda kläder.

Med hjälp av tillbehör kan du skapa en kreation som du kan vara säker på att ingen annan har. Tillsätt någon meter spindelväv, en spindel och ett gäng fladdermöss så har du en riktigt läskig Halloweendräkt. Några droppar blod förhöjer sen nästan vilken outfit som helst. Halloween kostymer

Recension:
Halloween kostymer
Betygsatt av: Smallstep.se
Betyg: 4,6