Den ultimata guiden till att välja rätt matsalsbord för ditt hem

Den ultimata guiden till att välja rätt matsalsbord för ditt hem

Att hitta det perfekta matsalsbordet kan vara en utmaning med internets överflöd av alternativ. Om du vill skapa en trivsam matsal behöver du tänka på en rad detaljer. Från storlek och form, till material och stil, finns det mycket att beakta när det kommer till att välja rätt matsalsbord för ditt hus eller lägenhet.

Vilken storlek på matsalsbord behöver du?

Alla hem är unika och därför kommer alla att ha olika preferenser när det gäller storleken på matsalsbordet. Innan du kan börja fundera på vilket bord du ska välja, behöver du först mäta din matsal.

Använd ett måttband och mät utrymmet där ditt nya bord ska stå. Lägg särskilt märke till hörndetaljer och tillgängliga gångvägar. En bra tumregel är att lämna minst 90 centimeter ledigt utrymme runt hela bordet så att folk enkelt kan röra sig runt bordet och att stolarna kan skjutas tillbaka utan problem.

Vilken form på matsalsbord passar ditt hem?

Efter att ha tagit reda på vilken storlek du behöver är nästa steg att bestämma vilken bordform som passar dig bäst. Beroende på storleken på ditt utrymme och hur du planerar att använda bordet har du ett par olika alternativ till ditt förfogande.

Fyrkantiga och rektangulära bord

Fyrkantiga och rektangulära bord är de mest traditionella alternativen och passar bra i rum med traditionell form. Dessa bord ger också en formalitet till rummet och ger en stark visuell balans. De rymmer fler gäster än runda eller ovala bord, men kan kännas klumpigare i mindre utrymmen.

Runda och ovala bord

Runda och ovala bord är bra för små rum eller informella matplatser. De ger en varm och inbjudande atmosfär och främjar konversation eftersom alla vid bordet kan se varandra. De har inga hörn, vilket gör dem mer passande i mindre utrymmen eller rum med ovanlig form.

Vilket material ska matsalsbordet vara gjort av?

Ett annat viktigt val du behöver göra är vilket material ditt matsalsbord ska vara gjort av. Detta kan ha stor inverkan på både bordets estetik och hållbarhet. Även om det finns många olika material att välja mellan, är några av de mest traditionella alternativen trä, glas eller metaller.

Träbord

Träbord är klassiska och finns i en mångfald av stilar, former och toner. Trä är hållbart och om bordet sköts väl kan det hålla länge. Dess naturliga skönhet gör det till ett idealiskt val för en mängd olika heminredningsstilar, allt från rustik till modern.

Glasbord

Glasbord, å andra sidan, ger en modern känsla och kan lätt anpassas för att passa olika inredningsstilar. Plus, eftersom de är genomskinliga gör de inte rummet tyngre. Och, tänk på det, de är lätta att rengöra!

Metallbord

Metallbord är ett bra val för industriell eller modern inredningsstil. De är extremt hållbara och kan lätt matchas med andra möbler i hemmet.

Ett matsalsbord kan vara mer än bara en yta att äta på. Det kan vara en vacker möbel, en familjeheirloom eller en plats där du samlas med vänner och familj för att dela på ett måltid. Observant planering och genomtänkta val säkerställer att ditt matsalsbord blir en nyckelkomponent i ditt hem som du och din familj kan njuta av i flera år framöver.